Wednesday 4 April 2012

BAULU TRADISIONAL

10 BIJI TELUR
SEKATI GULA (600GM)
TEPUNG GANDUM (DIGORENG KEMUDIAN DIAYAK)

Whoaa..tu dia bersemangat aku nak update entry tentang BAULU.
Teringat masa aku kecik2 dulu.
Kalau time nak raya tu selalunya mak akan
bakar baulu dengan kakak2 aku.
Malam sebelum buat baulu tu dah start menimbuk telur dgn gula..
timbuk pakai jaras.. maksudnya pukul gula dgn telur
sampai gula betul2 hancur dan adunan tu jd kembang.

Tapi zaman dah berubah..lambat la nak buat
semua tu pakai manual..
maka baulu aku ni main campak2 je dalam mixer.
Baulu ni agak padat isinya..tak macam
baulu sekarang yg lebih ringan dan lembut.

Aku suka versi tradisional sebab kalau makan 3 biji
pun dah terasa kenyang..
kalau baulu beli kat Pekan Rabu, makan sepeket pun
tak rasa apa2 lg.. hehe..dah la species makan
banyak..mana sesuai beli2 ni..

Layankan la gambar2 kuih baulu aku ni yer..


No comments:

Post a Comment